free ticket
events

events

Best Of Animafest Zagreb 2017

  • Sun 2715:15-16:00
MC3
Best Of Animafest Zagreb 2017

To Αthens Digital Arts Festival παρουσιάζει τις βραβευμένες ταινίες animation στην κατηγορία μικρού μήκους του Animafest Zagreb 2017:

 

Grand Prix : Špela Čadež (SI, HR) – Nighthawk ,2016, 8:50

Ένας κάστορας βρίσκεται ακινητοποιημένος σε μια τοπική οδό. Ένα περιπολικό προσεγγίζει το σώμα μέσα στο σκοτάδι. Σύντομα συνειδητοποιούν ότι το ζώο δεν είναι νεκρό, στην πραγματικότητα ο κάστορας είναι μεθυσμένος! Όταν η αστυνομία επιχειρεί να απομακρύνει το ζώο από τον δρόμο, αυτό ξυπνάει και τα πράγματα παίρνουν καινούρια τροπή.

 

Βραβείο Κοινού : Eva Cvijanović (CA, HR) – Hedgehog’s Home, 2017, 10:00

Ένας σκατζόχοιρος ζει σε ένα εύφορο δάσος. Όλα τα άλλα ζώα τον θαυμάζουν αλλά και τον φθονούν. Παρόλα αυτά, η αμετάκλητη αφοσίωση του σκατζόχοιρου για το σπίτι εκνευρίζει τέσσερα ανικανοποίητα θηρία που αποφασίζουν να κάνουν επίθεση στο σπίτι του. Τότε ακολουθεί μια αγωνιώδης και γεμάτη αγκάθια αναμέτρηση. Βασισμένο στο κλασικό ποίημα του Branko Ćopić, το Hedgehog’s Home είναι ένα μια αξιολάτρευτη ιστορία που στόχο έχει να υπενθυμίσει σε όλες τις γενιές ότι, όντως, δεν υπάρχει άλλο μέρος σαν το σπίτι.

 

Καλύτερη κροάτικη ταινία : Chintis Lundgren (EE, HR , CA) – Manivald , 2017, 12:57

Ο Manivald είναι μια αλεπού στα τριάντα της. Μένει ακόμα στο σπίτι της μαμάς του. Μια ημέρα ένα ωραίος νεαρός λύκος, ο Toomas έρχεται να φτιάξει το πλυντήριο. Τότε προκύπτει ένα ερωτικό τρίγωνο μεταξύ αυτών. Η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και τότε ο Manivald συνειδητοποιεί ότι ήρθε η ώρα να μετακομίσει.

 

Καλύτερη φοιτητική ταινία : Renata Gąsiorowska (PL) – Pussy ,2016, 8:22

Μία νεαρή κοπέλα περνάει το απόγευμα μόνη της. Αποφασίζει να περάσει μια σόλο απολαυστική “συνεδρία”, αλλά τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάσει.

 

Καλύτερη παιδική ταινία : Christina Susanna Nerland (UK) – Leave a Print ,2016, 5:14

Μετά από ένα βαρύ χειμώνα, μια οικογένεια αρκτικών αλεπούδων αποχωρίζεται τα χειμωνιάτικα δέρματα της και προς έκπληξη όλων ανακαλύπτουν ότι οι πατούσες του παλιού αρχηγού τους έχουν γίνει αόρατες. Καθώς ο χρόνος περνάει, η ηλικιωμένη αλεπού εξαφανίζεται σταδιακά και αρχίζει να απομωνόνεται από την υπόλοιπη αγέλη. Όταν ο χειμώνας ξανάρχεται, έχει πλέον γίνει εντελώς αόρατος με μόνη εξαίρεση το αποτύπωμα που οι πατούσες του αφήνουν στο χιόνι. Αποφασίζει τότε να εγκαταλείψει την αγέλη στη μέση της νύχτας, αλλά η οικογένειά του τον ακολουθεί ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να τον δουν για μια τελευταία φορά πριν εξαφανιστεί.

 

The World Festival of Animated Film – Animafest Zagreb (HR)

Το World Festival of Animated Film – Animafest Zagreb ιδρύθηκε το 1972 και είναι το δεύτερο παλαιότερο παγκόσμιο φεστιβάλ αφιερωμένο στο  animation. Το Animafest Zagreb πάντα ήταν μαζί με φεστιβάλ όπως τα Annecy, Ottawa και Hiroshima, ένα γεγονός που δεν χάνεται στα ημερολόγα της κοινότητας του animation.

Οι νικητές του Animafest’s Grand Prix αυτόματα προκρίνονται στα Academy Award και τα European Animation Award.

Με βάση το γεγονός ότι είναι ένα μία από τις κορυφαίες διεθνείς εκδηλώσεις animation και το μόνο φεστιβάλ τέτοιου κύρους στην Κροατία, το Animafest Zagreb λειτουργεί σαν μια γέφυρα ανάμεσα στη σκηνή του animation και το τοπικό κοινό (πάνω από το 80 τις εκατό των επιλεχθέντων αποτελούν πρεμιέρες), αλλά ταυτόχρονα την αναδημιουργεί ενεργά , ανεβάζοντας διαρκώς το επίπεδο της οπτικοακουστικής κουλτούρας στην κοινωνία.Έτσι, το φεστιβάλ του Zagreb παρουσιάζει τα καλύτερα και πιο πρόσφατα έργα που συναγωνίζονται για βραβεία υψηλού κύρους καθώς και τις νεότερες τάσεις στο είδος. Μέσα από την διασκέδαση, την κοινωνικοποίηση και τη μάθηση, το Animafest ενώνει πολίτες όλων των γενεών και ευσεβείς καλεσμένους από διάφορα μέρη του κόσμου σε μια μεγάλη και πολύχρωμη εορτή αποτίοντας φόρο τιμής στην τέχνη του animation.