free ticket
news

news

/REC: Διαδραστική Εγκατάσταση // Τοιχογραφία #PostFuture

June 7, 2017
/REC: Διαδραστική Εγκατάσταση // Τοιχογραφία #PostFuture

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – Athens Digital Arts Festival (ADAF) στο πλαίσιο της 13ης διοργάνωσής του, συστήνει στο Αθηναϊκό κοινό, από το Μαΐο έως και τον Ιούνιο, τη διαδραστική εγκατάσταση REC της ομάδας Elektro Moon και την τοιχογραφία #PostFuture του εικαστικού Νίκου Τσουνάκα, εμπνεόμενος από τη φετινή θεματική του ADAF 2017, #PostFuture.

Το mural #PostFuture αποτελεί μια ρεαλιστική ενσάρκωση του διπόλου αληθινό-ψηφιακό. Το άλογο, η αναπαραστάση του φυσικού κόσμου. Ο φακός, η αναπαράσταση του ψηφιακού κόσμου. Στο #Postfuture οι δυο αυτές αναπαραστάσεις αποκτούν συνδυαστικά μια τελείως νέα εννοιολογική ενότητα και έτσι δημιουργείται μια κατάσταση η οποία, ενώ έχει καταβολές από την τωρινή πραγματικότητα, παραπέμπει σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Το REC είναι μια διαδραστική εγκατάσταση τοποθετημένη σε ένα σημερινό πολιτισμικό περιεχόμενο όπου η παρακολούθηση από την κοινωνία δεν αποτελεί εξαίρεση, ο εντοπισμός και η αναγνώριση προσώπου για την συλλογή σημαντικών δεδομένων είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των ψηφιακών εργαλείων που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Προφανώς, η κοινωνία του σήμερα είναι έτοιμη να αποδεχτεί πολλές μορφές παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων πιστεύοντας πως αυτοί που δεν θέτουν όρια στην κοινωνία μπορούν να φέρουν περισσότερη διευκόλυνση. Αλλά δυστυχώς ανακαλύπτουμε ότι τα e-mail μας διαβάζονται, είναι δυνατόν να φαινόμαστε και αν ακουγόμαστε από built-in κάμερες και μικρόφωνα στα msartphones μας, τις τηλεοράσεις και υπολογιστές και τα δεδομένα που συλλέγονται χρησιμοποιούνται γι αν χτίσουν οικονομική δύναμη ενάντια στην προσωπική ιδιωτικότητα. Είτε μας αρέσει είτε όχι, συμμετέχουμε σε μια καθημερινή διαδραστικότητα με πραγματικές ή εικονικές μεθόδους συλλογής δεδομένων για τις ζωές μας. Το REC installation εικονογραφεί τέλεια αυτό το μοντέρνο σύστημα εξάρτησης.

Ο θεατής δεν χρειάζεται να αγαπά πραγματικά την τέχνη για να γίνει η εστίαση μιας καλλιτεχνικής δουλειάς. Επίσης ο εξοπλισμός παρακολούθησης δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι πραγματικός για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα ελέγχου. Μερικές φορές μια μόνο εντύπωση της ύπαρξής του αρκεί.

Στην διαδικασία της διαδραστικότητας με το installation, η προσέγγιση των θεατών συνήθως εξελίσσεται από το απλά να παίζουν και να κάνουν πλάκα στην δεύτερη σκέψη και στην στιγμή που η ερώτηση εμφανίζεται: έχουν συλλεχθεί δεδομένα μου; Και αν ναι, που χρησιμοποιούνται μετά;

Το installation έχει σχεδιαστεί για δημόσιους χώρους πόλης ώστε να εισέρχεται κανείς αυθόρμητα, να ζει την εμπειρία και να γίνεται μέρος του χωρίς τον χρόνο και το ποσό των περιορισμών των συμμετεχόντων.

Μπορείτε να περάσετε από την Κολοκοτρώνη 61 και να παίξετε με τη διαδραστική εγκατάσταση μέχρι τις 12/6.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Νίκος Τσουνάκας
Ο Νίκος Τσουνάκας είναι ένας ανερχόμενος εικαστικός που ζει και εργάζεται στο κέντρο της Αθήνας. Εμπνέεται από τις αντιθέσεις της σύγχρονης καθημερινότητας οι οποίες βασίζονται στα δίπολα του ψηφιακού – αναλογικου, του φυσικού – δημιουργημένου και του ζωώδες – ανθρώπινου. Μελετώντας τις συμπεριφοριακές νόρμες της αστικής ζωής των ανθρώπων σε συνδυασμό με τις έντονα προυπάρχουσες αναφορές από τον κόσμο των φυτών και των ζώων, δημιουργεί έργα που απορρέουν από ερωτήσεις σχετικές με την θέση του ανθρώπου στο φυσικό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον του.

Elektro Moon (PL/HU)
Οι Elwira Wojtunik και Popesz Csaba Láng είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πολωνικό-ουγγρικό ντουέτο των καλλιτεχνών πολυμέσων γνωστό ως Elektro Moon Vision, που δουλεύουν στη διατομή του δημιουργικών υπολογισμού, του σχεδίου και της ελαφριάς-τέχνης, δημιουργούν διαλογικά installations πολυμέσων, σχεδιάζουν σκηνικές προβολές, τρισδιάστατες τηλεοπτικές χαρτογραφήσεις και προβολές scenography για το θέατρο και την όπερα. Στις δουλειές τους, χρησιμοποιούν ποικίλα νέα εργαλεία μέσων, εφαρμόζοντας συχνά τους κώδικες, τα μπαλώματα και τους μαθηματικούς αλγορίθμους τους. Οι εργασίες τους προβλήθηκαν σε σημαντικές εκθέσεις τέχνης ψηφιακών πολυμέσων και σε events παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των μουσείων Quartier στη Βιέννη, τη New Media Art Biennale WRO το 2011, το 2015 στο Wroclaw, στο Akarenga Soko Gallery στη Yokohama, Ιαπωνία, στο TADAEX στην Τεχεράνη, στο Ιράν, PdCon στην NYC. Στην Κρακοβία, όπου ζουν, τα ζωντανά visuals τους μπορούσε να τα δει κανείς στο Unsound Festival το 2016. Το Re-Kreacja, ένα διαλογικό installation χαρτογράφησης, συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή Contemporary Art Gallery Bunkier Sztuki, Krakow, Poland. Το πειραματικό βίντεο NZ/X κέρδισε το 1ο βραβείο και δημοσιεύθηκε σε πλαίσιο στο hopin Year competition by Warsaw Electronic Festival and the Zachęta National Gallery of Art στη Warsaw. . Είναι κάτοχοι υποτροφιών του Artist-in-Residence program at MuseumsQuartier στην Vienna (2010). Από το 2012, είναι έφοροι αρχαιοτήτων του διεθνούς ψηφιακού φεστιβάλ Patchlab τέχνης στην Κρακοβία. Είναι μέλη του δικτύου κόμβων AV – ένα διεθνές δίκτυο των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών που οργανώνουν τα φεστιβάλ ή/και που εργάζονται στους τομείς των οπτικοακουστικών ζωντανών αποδόσεων.

Ιδρυτές του Share: Κρακοβία, μονάδα της σφαιρικής οργάνωσης που αφιερώνεται στην υποστήριξη της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσης στις νέες κοινότητες μέσων.

 

 

Credits

Interactive installation: Elektro Moon Vision
Mural: Νίκος Τσουνάκας
Φωτογραφία / Κινηματογράφηση: Μάνος Καλαφατέλης / Σπύρος Μαλτέζος
Παραγωγή: Multitrab Productions  / Athens Digital Arts Festival
Powered by ΓΕΡΜΑΝΟΣ