news
Δείτε το ολοκαίνουριο Post Event Teaser και ταξιδέψτε ξανά στo #PostFuture
2 Ιουνίου, 2017*/ 13ο Athens Digital Arts Festival | 18 – 21 Μαΐου 2017
Κεντρικός Χώρος
Μητροπόλεως 23, Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας
www.adaf.gr
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival(ADAF) ολοκλήρωσε ακόμα μία επιτυχημένη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 21 Μαΐου σε ένα ακίνητο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής, στην οδό Μητροπόλεως 23, το οποίο διέθεσε, για την υποστήριξη του φεστιβάλ, η «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ».
Πάνω από 250 καλλιτέχνες από 22 χώρες κατέθεσαν τη δική τους οπτική σχετικά με τη θεματική του Φεστιβάλ, #PostFuture. Για τέσσερις ημέρες το #ADAF2017 προσκάλεσε το κοινό να φανταστεί το μέλλον, προσφέροντας του παράλληλα μια μοναδική εμπειρία. Η φετινή διοργάνωση εξερεύνησε τον τρόπο που οι τεχνολογικές εξελίξεις επηρεάζουν την πορεία της τέχνης και, γενικότερα, της καθημερινότητας, θέτοντας το ερώτημα, αν το μέλλον είναι ήδη εδώ, τότε τι πρόκειται να ακολουθήσει; Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάστηκαν διαδραστικές εγκαταστάσεις, διαδικτυακά έργα, ψηφιακή εικόνα, προβολές video art και animation, παρουσιάσεις διεθνών φεστιβάλ και οπτικοακουστικές περφόρμανς. Επίσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα μέσω του Artists Corner και του rooftop της διοργάνωσης, αλλά και να γνωρίσει καλύτερα το χώρο των ψηφιακών τεχνών και των εκπροσώπων του μέσω των φετινών ομιλιών, που διεξήχθησαν στο αμφιθέατρο της διοργάνωσης.
Φέτος, στο πλαίσιο της ένταξης μας στο πρόγραμμα «ΕΣΠΑ – Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ» 2014 – 2020 – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – Με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μας δόθηκε η δυνατότητα να προσελκύσουμε περισσότερο και ποικιλόμορφο κοινό λόγω της δωρεάν εισόδου στο Φεστιβάλ, να αναπτύξουμε το κοινό μας μέσω διάφορων δραστηριοτήτων καθώς και να εξελίξουμε τις δράσεις μας καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν διεθνή φεστιβάλ με αποκλειστικό υλικό και επίσημους προσκεκλημένους, όπως τα Japan Media Arts Festival (Ιαπωνία), MashUp Film Festival (Γαλλία), ArtFutura (Ισπανία), Imagine Science Films Festival (Η.Π.Α), Videonale E.V. (Γερμανία), Mapping Festival (Ελβετία), VideoFormes Digital Arts (Γαλλία). Το ADAF 2017 συνεργάστηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού παρουσιάζοντας για το έτος Ελλάδας – Κίνας, το ξεχωριστό γεγονός #PostFuture Dialogues, δίνοντας την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό και τους επισκέπτες της χώρας μας να απολαύσουν εγκαταστάσεις και προβολές σε δημόσιους και όχι μόνο χώρους, από γνωστούς αλλά και αναδυόμενους καλλιτέχνες από Ελλάδα και Κίνα, καθώς και ένα ειδικό αφιέρωμα στο διεθνές φεστιβάλ Microwave International New Media Arts Festival (Κίνα). Παράλληλα, το ADAF 2017 παρουσίασε την 24ωρη καλλιτεχνική προβολή “Digital Canvas” που μεταδόθηκε στο ikonoTV καθώς και τη συλλογή έργων video art, ταινιών μικρού μήκους και animation, με θέμα #PostReality, μαζί με τη διεθνή διαδικτυακή πλατφόρμα The PhotoPhore.
Μια ακόμα πολύ δυνατή συνεργασία είναι αυτή με τον ΓΕΡΜΑΝΟ (Powered by ΓΕΡΜΑΝΟΣ). Το Φεστιβάλ επέκτεινε τους ορίζοντες του, εισάγοντας νέες τεχνολογίες στον χώρο της ψηφιακής τέχνης. Το ADAF 2017 και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ένωσαν τις δυνάμεις τους και οργάνωσαν ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις, όπως τον διαγωνισμό VR Creations Contest, δημιουργώντας την πρώτη ψηφιακή VR gallery με έργα που έφτιαξε το κοινό.
Φέτος, εμπλουτίστηκε και η παιδική ενότητα, ADAF Kids, προσφέροντας την ευκαιρία στα παιδιά και τους γονείς τους να εξερευνήσουν το μαγικό κόσμο της ψηφιακής κουλτούρας, μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια, τεχνολογικά πειράματα, προβολές animation και διαδραστικές εγκαταστάσεις. Τα παιδιά έμαθαν τα μυστικά του animation, του 3D Printing, ζωγράφισαν ψηφιακά γκραφίτι και παίζοντας με αισθητήρες φωτός και μοτέρ έφτιαξαν ένα κινούμενο φυτο-ρομπότ.
Περισσότεροι από 17.000 επισκέπτες έδωσαν το παρών και είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον ψηφιακό πολιτισμό και τις νέες καλλιτεχνικές πρακτικές. Το κοινό απόλαυσε ένα ειδικό αφιέρωμα στην μοναδική ψηφιακή περσόνα του Theo Mass Lexileictous, μεταφέρθηκε στο άπειρο μέσω της διαδραστικής εγκατάστασης Infinity Room του Refik Anadol την οποία υποστήριξε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Στέκι της Ευρώπης (Europe4All #EU4U), πέταξε σε μαγικά όνειρα με τη διαδραστική VR εγκατάσταση Immersio του Immersio Group και παρακολούθησε έργα web art με τις ασύλληπτες ταχύτητες COSMOTE VDSL. Τέλος, κάθε βράδυ, το αμφιθέατρο του Φεστιβάλ έμπαινε σε διαφορετικές διαστάσεις με τις εξαιρετικές περφόρμανς από βραβευμένους καλλιτέχνες. όπως o Kenta Nagawaga, η δυνατή συνεργασία των NOHlab και Audiofil, ο Marco Donnarumma, ο Fraction, ο Doron Sadja, οι Stratofyzika, ο Martin Messier ο Pandelis Diamandides και οι .François Zajéga και Loïc Reboursière.
Με το κλείσιμο της αυλαίας, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχατε και υποστηρίξατε τη φετινή διοργάνωση και να ανανεώσουμε το ραντεβού μας στο Athens Digital Arts Festival 2018 δίνοντας την υπόσχεση για μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.
Μείνετε συντονισμένοι γιατί το μετα-μέλλον είναι ακόμα εδώ!
Πατήστε εδώ για να δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό της διοργάνωσης.
*/ Συμμετοχή: 1830 υποβολές καλλιτεχνικών έργων / 250 καλλιτέχνες / 23 χώρες
*/ Προσέλκυση κοινού: περισσότερα από 17.000 άτομα
Δείτε το Post-Video Teaser της διοργάνωσης
*/ 13ο Athens Digital Arts Festival | 18 – 21 Μαΐου 2017
Κεντρικός Χώρος
Μητροπόλεως 23, Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας
Παράλληλες Δράσεις
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, “Ελευθέριος Βενιζέλος”
Πλατεία Συντάγματος
Πλατεία Μοναστηρακίου
Κολοκοτρώνη 61