free ticket
events

events

Fluid Bodies: from the Celestial to the Subatomic

  • Sat 2619:00-20:00
Aίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Fluid Bodies: from the Celestial to the Subatomic

Οι εγκαταστάσεις και οι περφόρμανς των Evelina Domnitch και Dmitry Gelfand εξερευνούν τα εξωτικά και ρευστά φαινόμενα. Ξεπερνώντας κάθε όριο παρατήρησης, οι δουλειές τους εγείρουν ερωτήματικά σχετικά με το τι είναι αυτό το οποίο δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πλήρως και να το κατανοήσουμε σε σχέση με την φυσική πραγματικότητα. Ο Dmitry Gelfand  θα μιλήσει για τα 20 χρόνια καλλιτεχνικής εμπειρίας του ντουέτου, η οποία οδήγησε στην πρόσφατη συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory) που κέρδισε και το βραβείο νόμπελ το 2017.

 

Στην πρόσφατη έρευνά του, ο Θεοδοσίου έχει προσπαθήσει να βρει μια σχέση μεταξύ των αστρονομικών εποχών και των συμβόλων στην τέχνη της αρχαίας ελληνορωμαϊκής περιόδου. Προτείνει, στις επιστημονικές εργασίες του σε διεθνή περιοδικά, ότι τα αγάλματα του Μοσχοφόρου και του Κριοφόρου αντιστοιχούν στις αστρονομικές εποχές του Ταύρου και του Κριού και ότι υπάρχει μια «μυστική» σχέση μεταξύ επιστήμης και αρχαίας τέχνης. Επίσης, είναι προφανές ότι η σύγχρονη Αστροφυσική θεωρητικά αποδέχεται την ύπαρξη ενός υπεραισθητού συμπαντικού χώρου. Ένα γεγονός που ακόμα και οι καλλιτέχνες, όπως ο Salvator Dali, έχουν συνειδητοποιήσει. Οι πίνακες του Νταλί δείχνουν και πιστοποιούν τη σχέση της Αστροφυσικής και της σύγχρονης τέχνης.

Evelina Domnitch & Dmitry Gelfand (RU, BY)

Ο Dmitry Gelfand ( γεν.1974 στην Αγ. Πετρουπολη, Ρωσία) και η Evelina Domnitch (γεν.1972 στο Μινσκ, Λευκορώσία) δημιουργούν αισθητικά εμβυθιστικά περιβάλλοντα, τα οποία συνενώνουν τη φυσική, τη χημεία και τα computer science με μυστηριώδεις φιλοσοφικές πρακτικές. Πρόσφατα αποτελέσματα που αφορούν φαινόμενα κυματικής χρησιμοποιούνται από τους καλλιτέχνες για να εξερευνήσουν ερωτήματα αντίληψης και αιωνιότητας. Οι δύο τους έχουν συνεργαστεί με αναρίθμητα ερευνητικά κέντρα, όπως το LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory), το Atom Institute (TU Vienna) αλλά και την ΕSA -European Space Agency.Εχουν βραβευτεί με το  Japan Media Arts Excellence Prize (2007), και πέντε μνείες στην Ars Electronica(2017, 2013, 2011, 2009 και 2007).

Στράτος Θεοδοσίου

O αστροφυσικός Στράτος Θεοδοσίου είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, μέλος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (I.A.U.).

Έχει δημοσιεύσει πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε Διεθνή περιοδικά και Πρακτικά Συνεδρίων. Αφιερωμένος και στην εκλαΐκευση της Αστρονομίας έχει συγγράψει 30 βιβλία σχετικά με την Αστροφυσική και την Ιστορία και τη Φιλοσοφία των Επιστημών. Για το συγγραφικό του έργο έχει βραβευθεί.

Τέλος, έχει παρουσιάσει σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή Αστροφυσικής Μάνο Δανέζη, τις τηλεοπτικές εκπομπές «Το Σύμπαν που αγάπησα» (110 επεισόδια) και «Έτσι βλέπω τον κόσμο» (16 επεισόδια) με αντίστοιχη επιστημονική θεματολογία.