free ticket
events

events

Singularity WOW- The W:OW Art Film & Video Festival (DE)

  • Fri 2515:30-16:20
MC 3
Singularity WOW- The W:OW Art Film & Video Festival (DE)

Η σύγχρονη ζωή στις μαζικές κοινωνίες, δημιουργεί, ταυτόχρονα, το αίσθημα της ασφάλειας και το αίσθημα του να νιώθεις χαμένος στην ανωνυμία του κόσμου, την ανάγκη να βγεις από αυτή την ανωνυμία, να νιώσεις ιδιαίτερος, μοναδικός και διαφορετικός από τους άλλους, κάτι που αφενός δημιουργεί μυστικές κοινωνίες της ίδιας ιδεολογίας και αφετέρου το φαινόμενο της αυτό-συσχέτισης και του μόνιμου αυτό-προφίλ, προκαλώντας εν συνεχεία την απώλεια της επαφής του ατόμου με τη φύση και την κοινωνία. Τα βίντεο των καλλιτεχνών Yao Cong, Francesca Leoni, Bill Domonkos, S/n, και Francesca Lolli αντικατοπτρίζουν τέτοια σύγχρονα φαινόμενα και τιμούν τη μοναδικότητα του καθενός, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος.

Yao Kong (CH) | B²EAU²T²Y (2014) | 15:30 min
Το ζήτημα μεταξύ του πολιτισμού και της φύσης απεικονίζει τις ανθρώπινες επιθυμίες, ενώ η συνεχής κατανόηση και αναπαράσταση της φύσης αποτελεί ένα τρόπο επέκτασης του ανθρώπινου πολιτισμού. Οι άνθρωποι μετατρέπουν τη φύση στο φυσικό τοπίο, οι άνθρωπο εξερευνούν τη δυναμική της επιθυμίας της ανθρώπινης φύσης, οι άνθρωποι προχωρούν αντιφατικά και κινούνται προς αυτό που ονομάζουμε μπροστά. Ο πολιτισμός ικανοποιεί εδώ και καιρό την απόλαυση του καμουφλάζ. Ο θαυμασμός ή έστω απλώς η αποδοχή είναι μία επιθυμία που προκαλεί πόλωση όταν η ταυτότητα του φύλλου υιοθετείται ή επιβάλλεται. Η φύση γίνεται το σύμβολο της αλήθειας και της Ουτοπίας. Συνδυάζοντας τη γλώσσα της εικόνας με το σύγχρονο θεατρικό χορό σε ένα πρωτόγνωρο είδος χορευτικού βίντεο, ο καλλιτέχνης έχει θολώνει τη γραμμή του ορίου μεταξύ του πραγματικού και του σουρεαλιστικού χώρου εξελίσσοντας την αμφίδρομη αφήγηση μέσα από την ύπαρξη και την αφαίρεση του μακιγιάζ. Απλά αποκαλύπτεται η σκληρότητα του υποκειμένου σε έναν ατέλειωτο κύκλο χρησιμοποιώντας το συμβολισμό για την αποδόμηση των υπαρχόντων δικαιωμάτων, των εντολών, των συστημάτων και των αξιών.

Francesca Leoni (IT) | Ego – Crazia (Chapter 1) (2016) | 08:20 min
Το έργο παρουσιάζει τη δυναμική και την αναζήτηση της ισχύος μέσα στον εαυτό μας και μέσα στη κοινωνία. Τι είναι αυτό που ωθεί κάποιον στην αναζήτηση της προσωπικής και της κοινωνικής δύναμης και πώς αυτό αλλάζει τους ανθρώπους;

Bill Domonkos (US) | Il Custode/The Custodian (2013) | 03:19 min
Το έργο Il Custode/The Custodian είναι μία μικρού μήκους ταινία από τον Bill Domonkos η οποία συνδυάζει πλάνα από αρχειοθετημένο υλικό με την 3D animation. Εμπνέεται από την ερωτική τέχνη του Tom of Finland, η οποία εστιάζει στον άνδρα, και εναρμονίζεται με τη μουσική του Puccini, “E lucevan le stelle”, από την όπερα Tosca.

s/n (Jennida Chase & Hassan Pitts) (US) | The Fawn (2017) | 08:15 min
Το βίντεο Fawn είναι ένα συλλογικό, μεταξύ των γενεών αφηγηματικό project για τον 21ο αιώνα. Η εφεύρεση των κοινωνικών δικτύων εξέλιξε τον κινηματογράφο, ο οποίος ενώνει πλέον την τέχνη και τη ζωή, μέσω του επαναπροσδιορισμού και του μαγικού ρεαλισμού της φαντασίας ενός παιδιού, που είναι διαρκώς κολλημένο στη δουλειά των γονιών του και πηγαίνει σε ένα άλλο επίπεδο με το Snapchat. Το Fawn είναι μία δουλειά χωρίς προϋπολογισμό, η οποία χρησιμοποιεί δωρεάν εφαρμογές κινητών για να εξερευνήσει το χαρακτήρα και τα σύγχρονα θέματα της οικολογίας μέσα από την ευφάνταστη οπτική της παιδικής ηλικίας.

Francesca Lolli (IT) | The dying Lilium (2016) | 03:27 min
Το βίντεο απεικονίζει την αντιμετάθεση των ανδρών που λεηλατούν τη Μητέρα Φύση.

The W:OW Art Film & Video Festival (DE)

Ως μέρος του THE W:OW PROJECT και αφιερωμένο στα οπτικοακουστικά μέσα, το W:OW ART FILM AND VIDEO FESTIVAL απασχολείται θεματικά με το παρόν και το μέλλον της Γης υπό την επιρροή των ανθρώπινων ειδών. Το WE ARE ONE WORLD δεν είναι απλώς ένα ακόμη καλλιτεχνικό θέμα, πρόκειται για μία περίπλοκη πραγματικότητα και ταυτόχρονα για μία Ουτοπία που παίζει σημαντικό ρόλο.
Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Γη ως κάτι που περιλαμβάνει τα πάντα – αλλά και το περιβάλλον ή ο χώρος όπου ζει κάποιος: η οικογένεια, ο φιλικός κύκλος, η κοινωνία, η πόλη, η περιοχή, η χώρα, η ήπειρος ή παρόμοιες ενότητες που σημαδεύουν το άτομο και τη συνολική του ταυτότητα, τη σχέση του με τους άλλους και την υποχρέωσή του προς τον καθένα ξεχωριστά και το σύνολο.
Ξεκινώντας από το artvideoKOELN και το The New Museum of Networked Art – υπό την επιμέλεια του Wilfried Agricola de Cologne – το THE W:OW Art Film & Video Festival αντιπροσωπεύει ένα τέτοιο είδος κόσμου σε μία μικρή κλίμακα, στην οποία καλλιτέχνες, επιμελητές, παγκόσμιοι συνέταιροι και το κοινό λειτουργούν με αμοιβαίο σεβασμό, δείχνοντας την ποικιλία ιδεών που αφορούν το κομμάτι της τέχνης και της επιμέλειας.
Το W:OW Art Film & Video Festival δημιουργήθηκε από τους artvideoKOELN & The New Museum of Networked Art, σκηνοθετήθηκε από τον Wilfried Agricola de Cologne και αντιπροσωπεύει ένα δείγμα από τον κόσμο σε μικρή κλίμακα, στον οποίο καλλιτέχνες, curators, το παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών, και ας μην ξεχνάμε το κοινό, φέρονται με αμοιβαίο σεβασμό δείχνοντας έτσι τη ποικιλία των καλλιτεχνικών και επιμελητικών συγκειμένων.
Ανάλογα με τo concept, το φεστιβάλ W:OW Project ενσωματώνει διαφορετικά επίπεδα τοπικής και παγκόσμιας κλίμακας και ταξιδεύει σε πολλά μέρη του κόσμου. Το 2017 παρουσιάστηκε στην Ινδία (Kolkata & Kochi Muziris Biennial Kerala), στο Εκουαδόρ, στη Βραζιλία, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Βενεζουέλα, στην Αιθιοπία και στην Ουκρανία.

Επιμελεία Agricola de Cologne

Ο Agricola de Cologne είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και επιμελητής του προγράμματος artvideoKOELN international, το οποίο ιδρύθηκε το 2005 και διαχειρίζεται το δίκτυο CologneOFF International Festival Network. Το τελευταίο φεστιβάλ παρουσιάζει το The W:OW Art Film & Video Festival που ιδρύθηκε το 2017.